Inleiding

Hoe kom je nou aan zo’n naam? Deze is geïnspireerd op de namen van mijn opa en mijn overgrootvader. Mijn opa was een echte ondernemer en dan ook nog in ijzerwaren. Mijn grootvader van vaderskant heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Dat past mooi bij elkaar dacht ik zo.

Moor & Padberg

De eerste herinneringen gaan over de winkel. Mooi verwoord op een internetforum van een paar jaar geleden:

……. De “ijzerwinkel” zoals jij het noemt was Moor (Mohr) en Padberg.

Daar kocht je spijkers, schroeven, pluggen, boormachines en nog veel meer. Daar kreeg je echt goed advies. Als je nu bij de Gamma o.i.d. komt en vraagt om advies wordt ze verwezen naar de folders. Of ze gaan met je mee en lezen je ter plekke de gebruiksaanwijzing voor, alsof je analfabeet bent.

Links vooraan in de Boekhorststraat gezien vanaf het stadhuis, zoals de huisnummers zijn opgesteld, zat die winkel met honderden laadjes.

En de reputatie leeft jaren later nog voor (ook weer op het internet.!

Moor & Padberg op een hoek in de Boekhorststraat en de (Herder(inne))straat en Van der Ham in de Witte de Withstraat. Als de een het niet had ging je naar de ander. Lag niet zo ver uit elkaar (op de fiets dan natuurlijk). Kwam overigens weinig voor want Moor & Padberg had bijna alles wat je nodig had!

In de vakanties van de lagere school ging ik wel eens mee met de bezorger, Marius. Eerst met een Citroen HY en later met een Hanomag. Grappig is dat via internet terug te vinden is dat de zaak ook heel vooruitstrevend was. Rond 1948 werd bezorgd met een Matador Tempo.

Bron: Gemeentearchief ‘s-Gravenhage

Link: https://www.transport-history.com/albums/tempo-matador-vidal-carrosserie-harburg-hamburg

Die naam ben ik in een later leven nog tegengekomen. Inalfa had in Slowakije een joint-venture met Matador.

Moor was de naam van de medevennoot van mijn opa. Samenwerken was en is belangrijk in mijn optiek.  Door de kleine aanpassing naar More Padberg Van der Laan, probeer ik mijn visie op de Extended Enterprise in de maakindustrie een modern startpunt te geven. Een bruggetje van IJzerwaren naar Smart Industry.

Tags:

2 Responses

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over deze site

Dit kan een goede plek zijn om jezelf en je site te introduceren of wat credits op te nemen.